Dzień zielony 8 lutego 2010. Dzień ten poświęcony został tematyce żywienia. Podczas lekcji biologii, chemii, geografii nauczyciele omawiali tematy: zastosowanie chemii w produkcji żywności, witaminy, żywność modyfikowana genetycznie, zasady zdrowego odżywiania się, zasoby wody na świecie. Uczniowie klas pierwszych i drugich wzięli udział w spotkaniu z panią dr Bożeną Sadowską-Krawczyk, która omawiała tematy zdrowego odżywiania, problemy otyłości, przyczyny nadwagi na świecie. Następnie pan Krzysztof Kiernicki, student 5-tego roku stomatologii Uniwestytetu Medycznego, zapoznał słuchaczy z tematem higieny uzębienia, przyczynami, skutkami i sposobami zapobiegania próchnicy. Przedstawione też zostały prezentacje uczniów: klasa IIA – „Woda i jej zasoby na Ziemi” (aut. Dominika Żmurek, Aleksandra Królik); klasa IIB – „Problematyka głodu na świecie” (aut. Anna Adamiec, Karolina Molenda). W ciągu całego dnia można było zakupić zdrowe kanapki, przygotowane przez klasę IIA i ciasta upieczone przez uczennice z naszej szkoły. Ponadto, dzięki naszym sponsorom Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kranymstawie , odbyła się degustacja produktów mlecznych: kefirów, owocowych koktajli, serków, budyni, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Uzyskane ze sprzedazy kanapek i ciast fundusze, zostaną przekazane na rzecz Lubelskiego Hospicjum dla Dzieci im. "Małego Księcia". tekst M. Gładysz |
|||