TYDZIEŃ ZDROWIA W I LO: I dzień ZDROWO SIĘ ODŻYWIAM.

11p
 
 

Dzień zielony 8 lutego 2010. Dzień ten poświęcony został tematyce żywienia. Podczas lekcji biologii, chemii, geografii nauczyciele omawiali tematy: zastosowanie chemii w produkcji żywności, witaminy, żywność modyfikowana genetycznie, zasady zdrowego odżywiania się, zasoby wody na świecie.

Uczniowie klas pierwszych i drugich wzięli udział w spotkaniu z panią dr Bożeną Sadowską-Krawczyk, która omawiała tematy zdrowego odżywiania, problemy otyłości, przyczyny nadwagi na świecie.

Następnie pan Krzysztof Kiernicki, student 5-tego roku stomatologii Uniwestytetu Medycznego, zapoznał słuchaczy z tematem higieny uzębienia, przyczynami, skutkami i sposobami zapobiegania próchnicy.

Przedstawione też zostały prezentacje uczniów: klasa IIA – „Woda i jej zasoby na Ziemi” (aut. Dominika Żmurek, Aleksandra Królik); klasa IIB – „Problematyka głodu na świecie” (aut. Anna Adamiec, Karolina Molenda).

W ciągu całego dnia można było zakupić zdrowe kanapki, przygotowane przez klasę IIA i ciasta upieczone przez uczennice z naszej szkoły.

Ponadto, dzięki naszym sponsorom Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kranymstawie , odbyła się degustacja produktów mlecznych: kefirów, owocowych koktajli, serków, budyni, która cieszyła się ogromnym zainteresowaniem.

Uzyskane ze sprzedazy kanapek i ciast fundusze, zostaną przekazane na rzecz Lubelskiego Hospicjum dla Dzieci im. "Małego Księcia".

tekst M. Gładysz

1
 
 
10p
 
 
12k
 
 
13k
 
 
14z
 
 
15k
 
 
16k
 
 
17k
 
 
18k
 
 
19p
 
 
1k
 
 
20z
 
 
21k
 
 
22z
 
 
23k
 
 
24k
 
 
25p
 
 
26k
 
 
27k
 
 
2h
 
 
3k
 
 
4k
 
 
5k
 
 
6k
 
 
7k
 
 
8k
 
 
9k